Retki Suupohjan luontoon

Suupohjan reitistöt

Suupohjan reitit ja rakenteet on jaettu kolmeen kokonaisuuteen (kartta). Nämä kokonaisuudet muodostuvat toisiinsa liittyvistä reiteistä ja niiden lähistöllä sijaitsevista rakenteista. Osa rakenteista voi olla varsin kaukanakin valmiista reiteistä, mutta ne tarjoavat omia polkuja kulkeville retkeilijöille hyviä taukopaikkoja.

Parra aamusumussa © Ismo Nousiainen Kansallispuistojen reitistöjen ytimen muodostavat Lauhanvuoren ja Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistoihin ja niiden ympärille keskittyvät reitit. Etenkin Lauhanvuoren alueella vaihtoehtoisia reittejä on pidemmällekin patikoinnille. Kansallispuistoista löytyy myös luonnonrauhaa viimeistään polulta sivuun astumisen jälkeen.

Lyhyempiä reittejä ja muita retkikohteita löytyy Isojoen ja Kauhajoen alueilta myös kansallispuistojen ulkopuolelta.

Muinaisvuorten reitistöjen selkäranka muodostuu muinaisvuorien jäänteistä linjalla Parra–Kakkorinvuori–Susivuori–Pyhävuori. Reittiin liittyy useita sivureittejä ja runsaasti rakenteita Karijoella ja Teuvalla. Reittien varsilla on monia mielenkiintoisia yksityiskohtia ja viihtyisiä maisemia, vaikka reitit kulkevatkin talousmetsissä.


Kivi- ja Levalammen allas © Ismo Nousiainen Pohjoisen Suupohjan reitistö muodostuu lähellä toisiaan sijaitsevista erillisistä reittipätkistä, jotka eivät muodosta vielä yhtenäistä verkostoa. Reittien ja rakenteiden ympäriltä löytyy kuitenkin vaihtelevia maisemia ja kiinnostavaa luontoa. Lähivuosina pohjoisen Suupohjan reitistö laajenee merkittävästi Levanevan rauhoitetun suoalueen ympäristössä.