Reittikuvaukset

| Pässilän luontopolku | Myötämäen kotapolku | Säläisjärvi | Levaneva | Sarvijoki | Viiatin aarniopolku |

Pässilän luontopolku Kävely

Keskivaativa
Vähäinen palveluvarustus
Retkeilyreitti, 11 km

Mäntymetsä © Ismo Nousiainen Reitti on käytettävissä kesällä patikointiin. Talvella alueella on erillinen hiihtoreitti. Reitissä on pituutta noin 11 kilometriä, josta osa Ilmajoen puolella. Reitti kulkee erilaisilla polku- ja tiepohjilla, joista osa on hyvin pinnoitettuja, toisaalta mukana on myös pitkiä osuuksia metsäteillä. Maastossa polku-ura häviää paikoin lähes näkymättömiin. Reitin linjaukseen on tulossa muutoksia. Reitti on merkitty luontopolku-viitoilla. Paikoin reitillä on hieman kosteampia paikkoja, joten varusteet täytyy sovittaa olosuhteisiin.

Reitti kulkee vaihtelevassa talousmetsässä, osittain soisissa ja kallioissa maisemissa. Reitti pistäytyy Äijänpellon lehtojensuojelualueella Jurvan ja Ilmajoen rajamailla. Itse Äijänpelto on kuitenkin kivipelto. Reitti ylittää myös ojittamattoman suon pitkoksia pitkin. Reitin varrella on yksi laavu. Lisäksi reitti jatkuu Ilmajoen puolelle Kalajaisjärven maisemiin. Reitistä vastaa Jurvan kunta.

Myötämäen kotapolku logo Kävely

Keskivaativa
Hyvä palveluvarustus
Lähireitti, 1,7 km

Reitti on käytettävissä kesällä patikointiin. Talvella alueella on latuja. Reitti nousee Tainuskylän kupeesta Myötämäenkallion laelle, josta avautuvat laajat näkymät ympäröiviin maisemiin. Runsaan puolentoista kilometrin matkalla on nousua 45 metriä, mikä vie reitin noin 70 metriä Tainusjärven peltoja korkeammalle.

Myötämäen rakenteita © Ismo Nousiainen Reitin lähtöpaikka on Jurvan ja Koskenkorvan välisen tien (6880) varressa, Tainuskylään kääntyvän risteyksen jälkeen sijaitsevan linkkimaston juurella. Polku seuraa melko helppokulkuisia polkupohjia ja ajouria pääsääntöisesti kuivassa kangasmaastossa. Mäen ympärillä on muitakin polkupohjia, joista omatoiminen retkeilijä voi löytää lisää pituutta retkelleen.

Lakialueen laidalla sijaitseva laadukas kota tarjoaa viihtyisän levähdyspaikan retkeilijälle. Kodan tuntumassa on myös huollettu puuvarasto ja käymälä. Reitistä vastaa Tainuskylän kyläyhdistys.

Säläisjärvi Kävely Hiihto

Helppo
Vähäinen palveluvarustus
Lähireitti, 5 km

Säläisjärvi © Ismo Nousiainen Säläisjärven reitit muodostuvat ympäri vuoden käytössä olevasta kuntoradasta ja Rauhakankaan latureitistä. Rauhakankaan 10 kilometrin reitti on rakennettu leveäksi latupohjaksi. Periaatteessa reitti soveltuu myös kesällä kuljettavaksi, ja matkaan riittävät kevyet varusteet. Leveä reittipohja rikkoo talousmetsistä muodostuvaa maisemaa. Talvella reitti sulautuu maisemaan hyvin.

Rauhakankaan reitillä on yksi laavu ja Säläisjärven rannassa tulentekomahdollisuudet tarjoava laavu ja katos, joilla on ajoittain myös polttopuita. Säläisjärven ympäristöön ollaan suunnittelemassa lisää reittejä ja muita palveluita. Reiteistä vastaa Jurvan kunta.

Levaneva

Kivi- ja Levalammen allasalue © Ismo Nousiainen Kivi- ja Levalammen altaan rannalla on tällä hetkellä pari vaatimatonta katosta, jotka tarjoavat mahdollisuuden nuotion tekoon. Kolmas katos löytyy muutaman kilometrin päästä Isokankaalta metsäteiden risteyksestä. Alueella käy paljon kalastajia, mutta varsinaisten reittien puutteen vuoksi muita retkeilijöitä on vähän.

Alueen luonto on kuitenkin monipuolinen ja tarjoaa kiinnostuneille paljon tutustumisen arvoisia yksityiskohtia. Levanevan laaja suoalue on arvokas suojelukohde. Suoalueen länsireunaan altaan rantaviivan lähelle on rakennettu lintutorni Laihian kunnan puolelle. Pidempien retkeilyreittien toteutus on edessä seuraavina vuosina.

Sarvijoki

Edellä esiteltyjen kohteiden lisäksi pohjoisessa Suupohjassa on yksittäisiä nuotiopaikkoja tai muita retkikohteita niukasti. Sarvijoen Isomäestä löytyy kyläyhdistyksen ylläpitämä kota ja laavu kalliomänniköstä. Tampsin kylällä maaseutumatkailukohde Pitkällä Tuvalla on kota ja laavu, joita voivat käyttää myös yksittäiset retkeilijät, mikäli rakenteet eivät ole varattuna muuhun käyttöön.

Viiatin aarniopolku Kävely

Keskivaativa
Kohtalainen palveluvarustus
Retkeilyreitti, 3,5 km

Aarnioreitti © Ismo Nousiainen Reitti on käytettävissä patikointiin kesällä. Talvella hiihtoreitti seuraa osittain samaa uraa. Reitit kulkevat pääosin eritasoisilla polku- ja tiepohjilla, joilla pärjää kuivana aikana kevyin varustein. Reitin varrella on kuitenkin muutama kosteampi paikka, jotka säilyvät pitkään märkinä.

Reitin maisemat vaihtelevat hiekkakuopista viihtyisien talousmetsien kautta hienoihin aarnimetsiin. Erillisen reittipätkän varressa on Etelä-Pohjanmaan pisimmät kuuset. Reittiä ollaan viitoittamassa ja merkitsemässä maastoon. Lisäksi alueelle on tulossa uusia reittivaihtoehtoja. Reitin varrella on kota ja laavu, joissa ei ole puuhuoltoa. Reitistä vastaa Norinkylän Nuorisoseura.